Wasa III vann mot Örnen

Wasa 3 vann mot Örnen.

Den flyttande matchen mellan Wasa 3 – SK Örnen, Örnsköldsvik spelades lördag 11 januari på Stockholms Schacksalonger. Matchen började klockan 14:00 och som lagledare är man lite orolig att få spelare som kan.

Denna gång var det en otrolig uppslutning fast jag missade att ha full kontroll med utskicket. Med andra ord kunde laget vart ännu starkare i denna match.

Rankingmässigt var Wasa 3 storfavoriter och allt kändes bra inför matchstarten. Då ser man Ljungberg spelar med de vita pjäserna 1.d4 f5 2.h3 Sf6 3.g4 Såna öppningar måste man ha koll på och det visar sig att svart hade nog mött sånt tidigare och förstod öppningen och vann.

Bordet bredvid sitter Hugo som har verkligen blommat ut i sitt spel med fantasi och idéer som en annan saknar. Som svart lurar han sin moståndare helt i öppningen och vinner  på ett övertygande sätt. Klart imponerande!

Mikael fick sitta på bord 1 och fick möta en spelare från Kungstornet. Mats Unander som har rötter från Sollefteå och tagit sitt förnuft att spela för klubben i Norrland. Mikael har troligen en vinst ställning i sitt slutspel med springare och likfärgade löpare. Men gör en drag omkastning som slutar tyvärr åt andra hållet.

Felix visar sitt kunnande och har en bra ställning hela partiet i stort kändes det som. Strategisk spel med mycket kunnade och förståelse.

Som lagledare är det svårt att koppla av. Men denna gång spelade jag en enkel Reti för att helt enkelt leta efter något i mittspelet. Varianten visar sig vara lite fördel för motståndaren men en liten miss att sätta sina springare på fel rutor, så får vit spela på angrepp och gör ett skenoffer som spränger sönder svarts försvar till enkel vinst.

Borisova har rutin men är nog i en svacka med sitt spel. Det visar sig som svart att hon har en svår ställning och hon kommer och talar om att motståndaren hade lätt vinst, men jag fick remi!

Niclas tog sista bordet och han är på gång! Med de vita pjäserna och få bonde på e7,f6 och en på väg till g5 betyder ett enormt tryck på kungsflygeln. Svarts kung blev fångad på g8 medans vit långsamt spelade upp kungen i tornslutspelet och tog d5 bonden som tar poängen.

Sist men inte minst så är den andra junioren Joar som sitter med hopplös (tråkig) ställning men bara spelar på. Han är inte nöjd med remi mot lägre motståndare. Han bara spelar på med sina få bönder i damslutspel och likfärgade löpare. Tillslut så görs det misstag troligen av trötthet från motståndaren. De åkte från Örnsköldsvik 06:30 mot Stockholm. Sen spela långparti och det tar krafter.

Det blev alltså enkel seger med 5½-2½ och vi har 4 raka vinster i gruppen och leder denna!

Resultat:

https://member.schack.se/ShowTournamentServlet?id=7294

Text: Lennarth Eriksson

Lämna en kommentar