Stormästarkväll hos Wasa (8/11)

Inte mindre än fem stormästare, två internationella mästare och en FIDE-mästare var på plats på Wasauniversitetskvällen på Time hotell. Med GM Tom Wedberg i Skavlan-rollen fick besökarna höra schackliga filosofier och anekdoter under ett par timmar, och därtill ett trevligt musikaliskt mellanspel som förhöjde stämningen. Först att intervjuas var paret IM Rauan Sagit och FM Anders Grandell från Team Viking. Eftersom Team Viking har upplösts så har lagmedlemmarna numera gått över till andra klubbar, och Wasa SK är förstås glada att få så pass starka spelare till våra lag.

Nästa par i intervjustolarna var GM Pia Cramling och GM Juan Bellón Lopez, där vi bland annat fick se inte mindre än tre öppningar som fått namn efter señor Bellón. Familjen Bellón Cramling är en riktig schackfamilj, där ju även dottern Anna spelar på hög nivå.

Sist men inte minst fick vi nöjet att höra Afrikas bäste spelare GM Bassem Amin från Egypten och GM Aleksej Sjirov från Lettland. Sjirov, som inte spelar så mycket schack nuförtiden är numera registrerad för spanska schackfederationen, men spelar då och då för Wasa. Inspirerad av landsmannen Mikhail Tal i unga år lade han tidigt sig till med an offensiv spelstil och kännetecknas av kreativa drag. Han har faktiskt fått ett drag utnämnt till tidernas mest fantastiska!

Bassem, utbildad läkare, å sin sida, är i princip självlärd och spelar gärna sina invanda system och gör det med sådan bravur att han nyligen klättrat upp över ELO 2700. Publiken fick också se ett smakprov på hans spelstyrka i ett av hans partier på demonstrationsbrädet.
Det ser ljust ut för Wasa just nu, och vi hoppas vi får se de flesta av spelarna i någon Wasa-match under det kommande året!
Text: Ulf Brehmer

Foto: Lars OA Hedlund

Lämna en kommentar